bir at yazısı

1 Mayıs 2015 Cuma
yaşar kemal'in ölümünün üstünden bir kaç sıcak ay geçmişken, demirciler çarşısı cinayetinin akıllara kazınan girişini bir kere daha bu kez bir at için anmak gerekti. bu defa o güzel atlardan birisi gitti.
bilenler bilir atlara her daim bir sempatim bir bağlılığım olmuştur. blogda da bir kaç yazım vardır sevdiğim atlara, giden atlara dair. belki çocuk sayılacak yaşlarda abimin ergenlik hevesi olan atlarla haşır neşir olduğumdan belki de kendi ergenlik dönemimde her sabah okula giderken şirinyer hipodromunun önünden geçen bir dolmuşta, hipodromun karşısında enhoşlar dedikleri yerde bulunan ahırlarda atları gördüğüm içindir bu sempati. bugün benim çocukluğuma, bir kısmın ilk gençliğine bir kısmın ise delikanlılık çağına dair nostaljik ve unutulmaz bir hatıra öldü. bold pilot öldü. en dış kulvardan bold pilot geldi ve bugün öldü. o güzel siyah at, koşmayı bırakalı çok olsa da hala daha sararmış da olsa bir sürü ganyan bayinin duvarını süsleyen, o güzel safkan öldü. hala anlamadıysanız şöyle söyleyeyim sayın ki müzeyyen senar öldü, yaşar kemal öldü, müslüm gürses öldü, michael schumacher öldü, michael jordan öldü, zinedine zidane öldü, süleyman seba öldü, sadri alışık öldü, şener şen öldü,aşık mahsuni şerif öldü... bu isimlerden sadece birisini duymak bile sizin için bir şey demekse, bold pilot öldü demek de o demek. elbette bir gidişin ardından bir devir daha sona erdi demek yapmacık ve abartılmış bir söylem, fakat bu gidiş bir devri kapatmadıysa da bir çok hatırayı buruk hale getirdi. artık rakı masalarında bold pilot mı johny guitar mı sorusuna ya siktirin gidin grand ekinoks ikisinden de iyi tay onların döneminde koşsa ikisini de tokatlardı diyen adama alaycı alaycı atılacak bakışlar yerini bir burukluğa bırakacak. bana tarafımı soracak olursanız kim ikibindörtyüz metre çimde bold pilotun kırdığı rekoru bugünün teknolojisi ile en az beş saniye geliştirir o at öldüğünde en az bold pilot kadar üzülürüm. daha yazabileceğim o kadar çok şey var ki bu konuda. bold pilot, diğer efsane atlar, tjk tvnin padok gösterirken çaldığı enfes müzikler, hipodromların o beklenmedik huzuru, ganyan bayilerinin o sikindirik atmosferinde dönen diyaloglar, teyzesinin adını bilmeyip sevdiği atın pedigrisini altı nesle kadar bilen sigara içmekten bıyıkları sararmış amca, at yarışları atlara eziyet yaa muhabetlerini...
emeğini satan herkesin günü kutlu olsun. sizleri zerafetin efendisinin o tarihi zaferini bir kez daha izlemeye davet ediyorum.






4 yorum:

MariPoSa dedi ki...

Hımmm demek ki geçmişi geçmişte bırakıp başka konular üzerinde de yazabiliyorsunuz bu güzel bir gelişme sizin adınıza sevindim .
Bolt pilot için de üzüldüm başınız sağolsun.

la petite mort dedi ki...

rahmetli bold pilot ekseninde doksanaltı yılı gazi koşusunu ve geçmişe dönük hatıraları yad ettiğim bu yazıda övgünüze mazhar olmanın tadını rumiden bir alıntıyla çıkaracağım.

dünle beraber gitti cancağızım ne kadar söz varsa düne ait şimdi yeni şeyler söylemek lazım

Azize dedi ki...

Başın sağolsun. Atlar dünyaya gelmiş en güzel yaratıklardandır bence de...

la petite mort dedi ki...

bold pilot atların en güzellerinden biriydi...